Method feeder szerelék és horgászat

    Izgalmas videókat és cikkeket lehet találni a horgászportálokon a method feeder módszerről. A módszer lényege a rövid előkés horgászat a kosár közvetlen közelében. A csali lehet hajszálelőkére fűzött vagy a horgon felkínált. Használhatunk hagyományos gubancgátlós kosarat a módszerhez alakítva, de ma már vehetünk sokféle method kosarat is.

Method kosarak. Néhány a sok közül...

   Ez egy egyszerűnek tűnő módszer. Az eredményesség a pontos etetés, jó csali és jól működő szerelék hármasától függ. A szereléknek gubancmentesen kell vizet érnie, mindig ugyanoda, bírnia kell az erőteljes dobásokat, fárasztásokat. A csalinak megfelelő helyzetben kell állnia, hogy a hal könnyedén felvehesse és akadjon is a horog.

   Leggyakrabban a hagyományos gubancgátlós kosarak átalakított változatát használom 8-10 cm-es előkékkel. Az előkét fonott zsinórból készítem mind a fűzött csalis, mind a horogra tűzött csalis horgászatnál. A különbség csak a hajszál elhagyása.

Az előke elkészítése. Az előke a módszer legfontosabb és legtöbb figyelmet igénylő része.

A képen az előke kötéshez szükséges eszközök láthatók. A léc a beleütött szögekkel az egyforma hosszú előkék kötéséhez kell. A zöld csúzligumiból vágott karika a csalit rögzíti a lecsúszás ellen. A szilikon ütköző a horog felől  rögzíti a hajszálelőkén a csalit. A szilikon csőből vágott kb. 0,5 cm-es darabot a horog szárára fogjuk húzni és a hajszálelőkét rögzíti, a csalit tartja megfelelő helyzetben.  Az öngyújtóval a fonott zsinór vágott végeit égetjük, olvasztjuk egybe. A fűzőtű segít a szilikoncső felhúzásában és a gumikarika rögzítésében. Éles olló és egy kisebb lapos fogó kell még. Dyneema fonott zsinórt használok 0,8-0,12-es méretekben.  

Lapkás horoggal kötött előke:

   Egyforma hosszú 8-10 cm-es előkéket kell kötni fonott zsinórból. Miért? Az előkének rövidnek kell lennie, hogy ne gubancolódjon és közel legyen a kosárhoz. A fonott zsinór ilyen rövid előkénél is bírja az erőhatásokat és nem szakad bevágásnál.  

 Lépések:

   Felkötjük a horgot úgy, hogy a halszálelőkéhez 10 cm hosszan hagyjuk a zsinór végét a kényelmes kötéshez és a zsinór meghúzásához a horogkötésnél. A horgot sokmenetes horogkötéssel kötöm 6-9 menettel. El kell igazítani, hogy a zsinór a lapka előtt legyen és erősen meg kell húzni többször is! Ehhez kell a fogó! A lapkás horgot nehezebb fonott zsinórral megkötni, de feederezéshez való könnyű, erős és olcsóbb horgokat gyakrabban találunk köztük.

  A hajszálelőke végére hurkot kötünk, beállítva a hajszál kb. 3-4 cm-es hosszát:

A kisméretű hurkot a fűzőtűvel köthetjük  meg könnyedén:

 Felhúzzuk a szilikon ütközőt, amely a csalit segít rögzíteni:

Fűzőtű segítségével behurkoljuk a gumikarikát:

    A horog felől így már kész vagyunk. Megköthetjük az előke másik végére is a hurkot, az előkekötő segítségével beállítva az előke a hosszúságát 10 cm-re. Ezt követően a szilikoncsövecskét a fűzőtűre húzzuk, onnan az előkére, majd a horogra:

 Kész az előke:

    A szerelék elkészítése. A hagyományos kosarat átalakítom, a hat bordából kettő egymás mellett lévőt vagy arányosan hármat kicsípek fogóval, majd a kosarat 2-4 cm-rel feljebb tolom a műanyag csövön, és ott rögzítem fogóval. A másik végét a gubancgátló csőnek 13-15 cm hosszúra vágom és öngyújtóval a vágott, éles végét simára olvasztom. Így kapjuk a megfelelő, gubancmentes és jól repülő kosarat. (Method feeder - kosár átalakítás) A két-három borda eltávolításával elérjük, hogy a magok, pelletek, az etetőanyag könnyebben oldódjon ki  a kosárból. Ez a kosárral végzett előetetésnél különösen fontos!

    Most már jöhet a teljes szerelék összeállítása. A dobások okozta nagy igénybevétel miatt 0,35-ös erős zsinórt használok, erre húzom fel a kosarat,  elé és mögé egy-egy gumigolyót, a felső végére egy forgókapcsot, a horog felől egy quick change (gyors rögzítő az előkecseréhez) kapcsot vagy ide is egy forgókapcsot kötök. A szerelék hosszát úgy állítom be, hogy szabadon 35-40 cm-t csúszhat a zsinór. Tehát kb. 60-65 cm a megfelelő méret. Érdemes télen elkészíteni a szükséges mennyiséget!

A kész szereléket tárolhatjuk létrára tekerve vagy a képen látható módon, a damilt a kosár mögött visszahajtva és egy db szigetelő szalaggal rögzítve, helytakarékos megoldás!

   A felszerelés: A szereléket, előkét itt is a horgászat megkezdésekor választom ki a kosárméret (25g-30g-35g), horogméret, előkevastagság szerint alkalmazkodva az aznapi körülményekhez. A főzsinór 0,20 mm-es süllyedő, a dobóelőke 0,25 mm-es monofil zsinór. A bot heavy erősségű feederbot 3.60 - 3,90 - 4,20 m hosszban. A 3,90 m hossz általában megfelelő minden vízen, alkalmas távoli és közeli horgászatra. Az orsó 40-es, 50-es méretű, nagy áttételű, erős és könnyű legyen. Ma már gyártanak speciálisan erre a célra kialakított orsókat. 

   A horgászat technikája: A kiválasztott helyre dobunk üres kosárral, hogy később, ha megerősödik a szél, akkor is biztosan elérjük az etetést! Beakasztjuk a zsinórt az orsó klipjébe, így pontosak leszünk. A dobás, nálam erőteljes, egyenletesen gyorsuló, fej fölött végrehajtott mozdulat, miközben a bot spicce és a tekintetünk a kiválasztott célponton van. A dobás végén, amikor a kosár már majdnem vizet ért, a bot spiccét felemeljük, így csillapítjuk a dobás erejét a zsinóron, majd amikor fenékre ér a kosár látjuk amint a spicc egy picit meglazul. Az előkészített, enyhén lazára gyúrt etetőanyaggal 10-20 dobással beetetünk. Ennek lényege, hogy minden dobás után megvárjuk, hogy fenékre érjen a kosár, picit várunk, majd erős rántással indítjuk el, így kihullik belőle az etetőanyag. Beetettünk, lehet csalizni és horgászni! Érdemes a csalizás módjával is kísérletezni. Leggyakrabban a kikönnyített csalizás válik be.Ilyenkor a horog hegye a feneket karcolja, felette lebeg a csali. Időnként az is beválik, ha néhány cm-re vagy a teljes előkehosszban megemeljük a csalit.Kísérletezzük ki, mit szeretnek az általunk horgászott vízben a halak!
  

Kellemes szerelgetést és jó pecát!

 2011.12.27.

 

 

vissza a címoldalrakecsege12.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!